top of page

Lucru Relativ pe Cupolă (LRC) / Formații Cupolă (FC)

Record National 10 way kite - Suceava 2016.jpg
Record National 10 way kite - Suceava 2016.jpg

La începutul anilor 1980, unii parașutisti au început să zboare cu parașute de noua generație proiectate cu profil aerodinamic (aripă) în formații unul cu celălalt, adesea cu un parașutist așezat deasupra voalurii celui de-al doilea, folosind picioarele sau mâinile pentru a rămâne atașat. Această practică a devenit rapid populară în rândul unui număr de parașutisti aventuroși, care au lucrat pentru a dezvolta aceste abilități într-o disciplină de competiție recunoscută.

 

Termenul Canopy Relative Work (Lucru Relativ pe Cupolă/LRC) a fost folosit pentru a descrie această activitate la începutul ei și acesta a fost scurtat la CRW (deseori pronunțat Crew) (LRC în limba română), care este încă folosit de mulți astăzi, deși Canopy Formation (Formații Cupolă) este termenul oficial. Astăzi există 3 evenimente în disciplina de Canopy Formation:

 

IMG_7917.JPG
Record European 25 way - 2016.jpg
4 Rotatii a.jpg

COMPETIȚII

Din punct de vedere competițional, în această disciplină există 3 tipuri de competiție:

 

4 Rotații (4 way Rotations)

Echipele formate din 4 parașutisti, urmărite de un parașutist videograf, au timp de până la 30 de secunde pentru a construi o formație de 4 parașutiști în linie. Odată ce formația inițială (în valoare de 1 punct) este construită, parașutistul de sus se rotește/coboară în partea de jos a formației pentru a obține un alt punct. De îndată ce parașutistul este conectat în partea de jos a formației, următorul parașutist din partea de sus poate începe o nouă rotație, obținând astfel un punct suplimentar. Echipa are 1 minut și jumătate pentru a acumula puncte. Câștigă echipa cu cele mai multe puncte.

 

4 Secvenţe (4 way sequential)

Echipele de 4 parașutisti, urmărite de un parașutist videograf, au la dispoziție 2 minute de la momentul părăsirii avionului pentru a înscrie puncte. Se acordă un punct pentru fiecare formație completată corect în conformitate cu o tragere la sorți efectuată la începutul evenimentului. Baza pentru extragere conține 14 secvențe separate de două puncte și formațiuni aleatorii în valoare de 1 punct fiecare. Pentru fiecare manșă de competiție există fie 4, fie 5 formații diferite în secvența, care se repetă în timpul saltului pentru a obține cât mai multe puncte posibil.

 

2 Secvenţe (2 way sequential)

Echipele formate din 2 parașutisti, urmărite de un parașutist videograf, au la dispoziție 1 minut timp de lucru pentru a finaliza o serie predeterminată de formații. Se acordă un punct pentru fiecare formație completată corect în conformitate cu o tragere la sorți efectuată la începutul evenimentului. Baza pentru extragere conține 12 formații separate. Pentru fiecare săritură de competiție există 5 formații diferite și echipa trebuie să finalizeze seria de cât mai multe ori în timpul programului de lucru.

În fiecare eveniment, videograful echipei fie transmite semnalul video în direct arbitrilor de la sol, fie livrează înregistrarea arbitrilor pentru a marca imediat după aterizare. Această înregistrare video este folosită mai târziu pentru pregătirea arbitrilor și a echipelor, precum și pentru mediatizarea sportului.

În afară de competiții în această disciplină se mai realizează și recorduri de performanță sportivă, denumite și Formații pe Cupolă - Formații mari (CF - Big way)

În noiembrie 2007, s-a realizat cea mai mare formație din istorie, formație de 100 de parașutiști suprapuși în formație Diamant peste Lacul Wales, Florida. Până în prezent, aceasta este cea mai mare astfel de formație realizată vreodată și recunoscută ca record mondial FAI.

Actualul record european FAI este de 30 de parașutiști construit în 2018 la Teuge, Netherland, Formație din care face parte și România prin Ciprian Drobotă și Gabriel Andrei.

În România recordul Național este de 10 parașutiști în linie – realizat în anul 2007, la Tuzla și 10 parașutiști formație kite cu participare internațională, la Suceava.

ECHIPA ROMÂNIEI

 LOTUL NAȚIONAL DE LRC

ANDREI GABRIEL - SUCEAVA
DROBOTA CIPRIAN - SUCEAVA
POPESCU CRISTINEL- BRASOV
FLORIAN ANDREI - BAIA MARE
SOLCANU OVIDIU - BRAŞOV
OŢELEA CĂTĂLIN GEORGE - BUCUREŞTI
IFTODE BENIAMIN TIBERIU - SUCEAVA
NEAGU ELISEI - SUCEAVA

bottom of page